5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KUTLAMA MESAJI..
Tarih: 18.05.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 5474

                                                                                
 
 
                                                  5 Nisan Avukatlar Günü Kutlama Mesajı..

Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin devletin tüm kurumlarına hakim olabilmesi için savunmanın yargının diğer iki süjesi ile eşit hale gelmesi gerekir. Savunma görevini yerine getiren Avukatlar, kanunların değil hukukun üstünlüğünün ve hukuk devletinin savunucularıdır. Bu nedenle de kutsal bir görev ifa etmektedirler. Bu kutsal savunma hakkının temsilcileri olan avukatların diğer yargı makamları karşısında gerçek konumuna kavuşturulması ve bunun topluma yansıtılması, yargının gücünü ve güvenirliğini artıracaktır.

Avukatlık kurumunun ülkemizde de tıpkı ileri demokrasilerde olduğu gibi çağdaş çalışma şartlarına ulaşması, özlük haklarının hakim ve savcılar ile eşitlenmesi, delil toplama gibi önemli yetkilerin tanınması halinde,  savunma makamı anayasal tanımına kavuşacaktır.

Demokratik hukuk devletinde yargılama faaliyetinin en temel unsuru olan savunma görevini yerine getiren biz avukatlar, yürüttüğümüz görevin sorumluluk ve bilinci içerisinde mesleğimizi icra edeceğiz. Avukatlar, temel insan hakları, eşitlik ve özgürlük, ifade özgürlüğü, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı, adil yargılanma talep etme konularında taviz vermeyen ve bunu hayatının her döneminde savunan, gerçekleşmesi için her türlü çabayı sarf eden, onurlu ve mücadeleci kişiliğe sahip olmaya devam edeceklerdir.

 

Toplumda, adalet duygusunu yerleştirebilmek için yargılamanın hızlı ve adil olması gerekir. “Geciken adalet, adalet değildir” prensibinden hareketle yargının yapısal sorunları bir an önce halledilerek yargılamanın hızlı ve adil olması sağlanmalıdır. Tutuklamanın bir tedbir olduğu unutulmamalı ve tutukluluk cezanın infazına dönüşmemelidir. Ancak belirli kesimlerin adil yargılanma ve tutukluluk süreleri gibi kavramları bazı davalar ve sanıklarla sınırlı olarak tartışmalarındaki zihinsel arka plan da dikkatle analiz edilmelidir.

 

Herkesin hukukun üstün değer olduğuna inanması, eylem ve işlemlerini hukuka uygun şekilde yapması, hukuka ve hukukun kararlarına rıza göstermesi, hukukun gereklerini eksiksiz uygulaması gerekmektedir. Güçlü-güçsüz, zengin-fakir, makam ve rütbe farkı gözetmeksizin hukuk kuralları herkese eşit ve adil olarak uygulanmalıdır. Kimse hukuk önünde imtiyazlı olmamalıdır. Bazı meslek mensuplarının imtiyazlı olarak algılanması, toplumun adalete ve yargıya olan güveninin kaybolmasına yol açacaktır. Bu bağlamda; gazeteciler de mutlaka her düşündüğünü yazabilmeli ve söyleyebilmeli, ancak bu evrensel ilke basın hürriyetinin suç işleme hürriyeti gibi algılanması sonucunu da doğurmamalıdır. Anayasal düzeni ve hukuk devleti ilkesini içselleştirememiş belirli güç odaklarının savunucusu ve koruyucusu olmak basın ve ifade hürriyetini savunmak gibi takdim edilmekte, bazı meslektaşlarını dahi fişleyen ve gizli bilgilerini ele geçiren insanlar demokrasi havarisi gibi topluma lanse edilmektedir. Kasıtlı yayınlar ile toplumdaki adalet duygusu yozlaştırılmakta ve yargısal süreç etkilenmeye çalışılmaktadır.

            Saygıdeğer Meslektaşlarıma, 2 Nisan 2011 günü yapılan Baro Başkanlığı Seçimlerinde şahsıma göstermiş oldukları teveccühten dolayı teşekkür ediyorum. Meslektaşlarımın bana yüklediği bu ulvi görevi en güzel şekilde, herkese eşit ve adil davranarak yapmaya gayret göstereceğimi belirtmek istiyorum.

30 Mart 2011 Perşembe günü meslektaşımız Av. Ali ŞİMŞEK’i elim bir trafik kazası sonucunda kaybettik. Ömrünün ve mesleki yaşamının baharında olan sayın meslektaşımızın aziz hatırasına saygı göstermek ve kederli ailesinin acısını bir nebze olsun paylaşmak amacıyla 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle düzenlenecek olan kutlama programı Yönetim Kurulumuz tarafından iptal edilmiştir. Bu vesile ile bir kez daha meslektaşımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz.

Avukatlık mesleğinin toplumda gerekli saygınlığa erişmesi ve bu bilincin tüm topluma ve devletimizin kurumsal felsefesine yerleşmesi dileğiyle  yargının temel unsuru ve demokratik hukuk sisteminin ayrılmaz öğesi tüm avukat meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum.

                                                                                                                                                      Av. Metin DOĞAN

                                                                                                                 Kahramanmaraş Barosu Başkanı

 

                                                                                       

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. M. BURAK GÜL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.