AVUKATA SALDIRI ADALETE SALDIRIDIR!


Değerli Basın Mensupları
Sözlerime, Ä°limiz Merkezli olarak yaÅŸanan 6 Åžubat Deprem felaketinde kaybettiÄŸimiz meslektaÅŸlarımızı ve vatandaÅŸlarımızı bir kez daha rahmet ve saygıyla anarak baÅŸlamak istiyorum. YaÅŸama hakkı, en temel haktır. Bu hak karşısında diÄŸer haklar ikincil konumdadır. 
YaÅŸadığımız deprem felaketi; yaÅŸama hakkının ne kadar önemli ve bütün hakların temeli olduÄŸunu bizlere çok acı bir tecrübe ile göstermiÅŸtir. 
Depremde, Baromuz üyesi 30 meslektaşımız ile binlerce vatandaşımızı kaybettik. Deprem felaketinin sonuçlarının bu denli ağır yaÅŸanmasında sorumluluÄŸu olan her kim varsa yargılanmaları ve adaletin tesisinin saÄŸlanması elzemdir. KahramanmaraÅŸ Barosu olarak meslektaÅŸlarımızla birlikte, soruÅŸturma ve yargılama süreçlerinin takipçisiyiz ve takip etmeye devam edeceÄŸiz. Deprem felaketini unutmayacağız!   
Değerli Basın Mensupları
Tek Bir Kayba Daha Tahammülümüz Yok!
Denizli Barosu önceki dönem baÅŸkanlarımızdan, MuÄŸla Barosuna kayıtlı Av.Mehmet Erdal Çam altı gün önce, daha evvel davasına baktığı müvekkili tarafından, sadece mesleki faaliyeti nedeniyle katledildi.
GeçtiÄŸimiz yıl Temmuz ayında Av. Servet BakırtaÅŸ, bakmakta olduÄŸu bir dosyanın karşı yanı tarafından ofisinde katledilmiÅŸti. BakırtaÅŸ’tan bir yıl önce Ä°stanbul Barosuna kayıtlı genç meslektaşımız Av. Ersin Arslan, haciz iÅŸlemleri için bulunduÄŸu görev yerinde göÄŸsünden vurularak katledildi. Ersin Arslan’ın katlinden birkaç ay sonra Konya’da Av. Asilcan Tuzcu, boÅŸanma davasını üstlendiÄŸi müvekkilinin eÅŸi tarafından bıçaklandı. Zanlı, meslektaşımızı, peruk takıp evinin giriÅŸinde beklemiÅŸti. Av. Asilcan Tuzcu, saldırı sonrası bir gözünü kaybetti. Av. Asilcan Tuzcu’dan tam bir yıl önce, Ä°stanbul Barosuna kayıtlı meslektaÅŸlarımız Av. SavaÅŸ BaÅŸ ve Av. Necati Çakmak, Ankara’da haciz iÅŸlemleri esnasında bıçaklı saldırıya uÄŸradılar. Yaralanan meslektaşımız Av.SavaÅŸ BaÅŸ halen bu saldırının izlerini taşıyor. 

Henüz üç hafta önce, Afyonkarahisar Barosuna kayıtlı meslektaşımız Av. Hakkı Cihan CoÅŸkun, tarafı bile olmadığı dosyada, yalnızca mesleki dayanışma kapsamında yetki belgesi ile iÅŸtirak ettiÄŸi haciz iÅŸlemi sırasında, iÅŸyeri sahipleri ve çalışanlarının saldırısına maruz kalarak yaralandı. Saldırganlar, olay yerine intikal eden jandarma personelinin yanında da saldırılarına devam ettikleri hâlde, serbest bırakıldılar.
Üç gün önce, NevÅŸehir Barosu önceki dönem BaÅŸkanlarımızdan Av. Mustafa Necmi Öncül, takip ettiÄŸi dosyanın karşı yanı olan iki kiÅŸi tarafından darbe-dildi.
Bu saydıklarımız; her gün ve yaÅŸamın her alanında sistematik hâlde yaÅŸanan avukata yönelik ÅŸiddetin, yaÅŸam hakkına dönük ve can yakıcı çok sayıda örneÄŸinden yalnızca birkaç tanesidir.
Avukatlar; her geçen gün daha fazla öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların maÄŸduru haline geliyor. Bazen sözlü, bazen silahlı olan, bazen müvekkilden, bazen karşı taraftan kaynaklanan ve bazen yaralama, bazen ölümle sonuçlanan bu saldırıların deÄŸiÅŸmeyen ortak bir yönü var, o da avukatların yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleridir. MünferitmiÅŸ gibi görülen bu saldırılar, aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yöneliktir.
Avukata yönelik ÅŸiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeÅŸleÅŸtirilmeleri veya savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır.
Bizler; avukatlık mesleÄŸi kapsamında gerçekleÅŸtirilen faaliyetlerin, niteliÄŸi gereÄŸi çekiÅŸme ve uyuÅŸmazlık içerdiÄŸini biliyoruz. Avukata yönelik ÅŸiddet, toplumun genelinde gözlenen ÅŸiddet eÄŸiliminden veya diÄŸer meslek mensuplarına yönelik ÅŸiddetten önemli farklılıklar içermektedir. Bu nedenle, avukata yönelik ÅŸiddete iliÅŸkin gerekli adımlar atılarak, özel olarak önlem alınması elzemdir.
Avukata saldırma pervasızlığını gösteren saldırganlar bu cüreti, mesleÄŸin itibarsızlaÅŸtırılması çabasından ve cezasızlık politikalarından alıyorlar. 
Ä°nfaz kanunlarında yapılan deÄŸiÅŸiklikler, cezasızlık politikalarını daha da derinleÅŸtirmektedir. Avukata yönelik ÅŸiddetle, ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmediÄŸi sürece, tekil vakalarda verilen ancak infaz düzenlemeleri nedeniyle göstermelik kalan cezalarla yol alınması mümkün deÄŸildir. 

Türkiye Barolar BirliÄŸinin; avukata yönelik ÅŸiddetle ilgili olarak 4 Nisan 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisine, 8 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığına yapmış olduÄŸu baÅŸvurularda dile getirilen; konunun öncelikli gündem maddesi haline getirilmesi, Meclis AraÅŸtırma Komisyonu kurulması, zorunlu tedbirlerin derhal alınması ve mevzuat çalışması yapılması ÅŸeklindeki açık, somut, net talep ve önerilerinin bir an evvel karşılanması, avukatlar için olduÄŸu kadar yurttaÅŸların savunma hakları için de zorunludur. Çünkü avukata yönelik saldırı, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır.
Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz: MesleÄŸimizi yaparken, görevimizi ifa ederken can veriyoruz. Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüÄŸü de tehdit altındadır. Bizler dava dosyalarının tarafı deÄŸil, vekiliyiz. Vekâlet etmek mesleÄŸimizin gereÄŸidir. Biz bu görevi üstlenmezsek; adalet iÅŸlemez. 
Bize saldıranların bile muhtaç oldukları savunma hakkı kullanılamaz. Bizler bu görevi, ÅŸu veya bu kiÅŸilerin menfaati için deÄŸil, adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi için yerine getiriyoruz.
Acil talebimiz ÅŸudur: Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM Ä°çtüzüÄŸü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis araÅŸtırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araÅŸtırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar BirliÄŸinin, Adalet Bakanlığına sunduÄŸu önerilerde yer alan gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Devletin tüm kurumlarında ve vatandaÅŸlar nezdinde, avukata yönelik ÅŸiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık oluÅŸturulmalı ve buna iliÅŸkin somut çalışmalar hayata geçirilmelidir.
Tek bir kayba daha tahammülümüz yok! 180 Bin avukat, Barolarımız ve Türkiye Barolar BirliÄŸi olarak; avukata yönelik ÅŸiddetin normalleÅŸmesine izin vermeyecek, onurla ve asla vazgeçmeden ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceÄŸiz. 
Avukata Saldırı Adalete Saldırıdır!
Meslek ve deprem şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. Mesleğimizi, meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızın haklarını sahipsiz bırakmayacağız.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.