YENİ DÖNEM YENİ ANAYASA PANELİ YAPILDI.
Tarih: 29.05.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 5522

Prof.Dr.Mustafa ERDOĞAN , Prof.Dr.Mehmet ALTAN , Prof.Dr.Niyazi ÖKTEN  ve  Doç.Dr.Murat YANIK'ın konuşmacı olarak katıldığı "Yeni dönem Yeni Anayasa"konulu panelimiz Yeni Adalet Sarayımız Konferans salonunda yapıldı.
Panele Ak Parti Millet Vekili Prof.Dr.Mehmet SAĞLAM ,Belediye Başkanı Mustafa POYRAZ ,Cumhuriyet Başsavcısı  Mustafa KÜÇÜK,Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Danışmanı Yrd.Doç.Dr.Mehmet TAN, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Serdar ZABUN ,Şanlıurfa Baro Başkanı Av.İrfan GÜVEN ve Bir çok Kaymakam, Hakim ,Savcı ve davetli Katıldı.

Baro Başkanımız Av.Metin DOĞAN ,Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Danışmanı Yrd.Doç.Dr.Mehmet TAN, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Serdar ZABUN ve Ak Parti Millet Vekili Prof.Dr.Mehmet SAĞLAM'ın Açılış Konuşmalarının ardında Panele geçildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, "Sivil inisiyatifin dışında iktidar tarafından 'ben devletim arkadaş' diye dayatılan şeye medeni ve modern anlamda anayasa denmiyor" dedi. Türkiye'nin sivil irade ile yapılmış anayasaya ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de anayasayı yapanların şimdiye kadar devlet iktidarını temsil edenlerin yukarıdan aşağıya buyurduğunu ifade eden Erdoğan, "Ama bu iktidar içerisinde ana nokta silahlı kuvvetler oluştura geldi. Bu nedenle inisiyatifin sivil topluma geçmesi hem de daha dar anlamda sivil bir iradeye dayanması, yani askeri olmayan bir iradeye dayanması ve yapılacak anayasanın silahlı kuvvetlerin anayasal düzen içerisindeki yerini sivil irade tarafından belirleyen bir şekilde ortaya çıkması gerekiyor" diye konuştu.

"Şimdi neden yeni bir anayasaya ihtiyaç var" diye soran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Başka bir neden de şu; Türkiye'deki statüko değişmezler buyuruyor ki, bu cumhuriyetin temel felsefesi, ideolojisi, her neyse bu değişmez, değiştirilmesi düşünülemez tasavvur dahi edilemez, deniyor. Tabiatıyla değişmez olan bir şeyi de bir arada götürmek mümkün değil. Toplum değişiyor; insanlar değişiyor; yaşama biçimimiz değişiyor; hayatı mümkün kılan aletlerimiz, kurumlarımız, konuşmalarımız, usullerimiz değişiyor ama deniyor ki, 'siz değişmeyen bir koda göre bir yüksek yasaya göre yaşamaya devam edin. ' Türkiye'nin bu anlamda yeni bir anayasaya ihtiyacı var. "

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Altan da Türkiye'de insanların hayata siyasi partiler üzerinden baktığını, ancak Siyasi Partiler Yasası ile ilgili kimsenin konuşmadığını söyledi.

Siyasi Partiler Yasasının 12 Eylül rejiminin ürünü olduğunu ifade eden Altan, "Peki bu anayasal madde mi? Hayır. Peki bunu değiştiriyorlar mı? Hayır. Peki demokratik ülkelerde bu tür siyasi partiler var mı? Yok. Siyasi Partiler Yasası'nın özünün, içeriğinin, ruhu hiç tartışmadan yeni bir dönem geldi. Ne oldu parti içi demokrasi? Büyüdü ön seçimle mi seçtiniz adaylarınızı? Türkiye'de siyasi partiler yasasını 30 yıldır değiştirmeyen bir siyaset kurumu var. O anayasayı falan bir dakika da değiştirirsiniz. Tabii siyaset anayasasını değiştirmeyince ne oluyor? Tek adam oluyor ve belirlenen tek adamdan oluşan partiler çıkıyor. Bir kere parti içi bir demokratikleşme yok. Bunların olmadığı bir yeni dönem olur mu" diye konuştu.

"Ben yeryüzü standartlarında cami ve kışla kavgasının dışında gerçekten insan odaklı evrensel hukukun sahip olduğu bir düzen arayışı içerisindeyim" diyen Altan, "Burada, yani yeni dönemde yeni anayasa, insan ve hak odaklı olmalıdır" dedi.

Panelde daha sonra, Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yanık birer konuşma yaptı.
Programın sonunda Plaket Töreni yapıldıktan sonra panel sona erdi.

19.04.2024