BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 16.05.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 4880

Ülkemizde son günlerde yargısal odaklı tartışmalara sıklıkla tanık olunmaktadır. Özellikle de Yargıtay Başkanı sayın Hasan GERÇEKER’in yüksek yargının içinde bulunduğu durumu; “YARGIDA YANGIN VAR” şeklinde nitelendirilmesi sorunun vahametini açıkça ortayakoymaktadır. 

            Gerçekten bugün itibarıyla Yargıtay’da bekleyen dosya sayısı 1.700.000 civarındadır. Yine sayın Yargıtay Başkanının ifadesiyle torbası açılmayan 50.000 dava dosya bulunmaktadır. Hatta ve hatta Yargıtay’da yer yokluğundan dolayı 400.000 civarında dava dosyası Ankara PTT’lerinde Yargıtay binasına gideceği günü beklemektedir. Yargıtay’da her yıl 18.500 civarında dava dosyası zamanaşımına uğramaktadır. Görülüyor ki; Yargıda gerçekten de yangın vardır.  Oysa gerek Yargıtay ve gerek Danıştay’ın sayın Birlik Başkanımızın da ifade ettiği gibi birer içtihat mahkemesi olması gerekirken, mevcut daire yapısı ve işleyişi ile bu özelliğinden oldukça uzaktadır. Temyiz dosyalarının olağanüstü fazlalığı, daire, üye, tetkik hâkimi ve personel azlığı gerek Yargıtay ve gerekse Danıştay’ı birer içtihat mahkemesi olmaktan uzaklaştırmıştır. Dava dosyaları yıllarca inceleme sırası beklemektedir. Oysa adalet zamanında ve de hakkaniyete uygun bir şekilde tahakkuk ederse anlamlıdır. Vatandaşlarımızın beklentisi davalarının makûl bir sürede ve hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılmasıdır. Geciken adaletin, adalet olmadığı kabul edilen bir olgudur. 

 

            Sorunun zaman geçirilmeksizin çözüme kavuşturulması tartışmasızdır. İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesinin yanında yıllardır bekleyen dava dosyalarının bir an önce görülmesi ve böylelikle adaletin tesis edilebilmesi için gerek Yargıtay ve gerekse de Danıştay bünyesinde yeni dava dairelerinin kurulması kaçınılmazdır. Özellikle yüksek yargı yerlerinde bekleyen dava dosyalarının akıbeti sürekli biz avukatlara sorulmaktadır. Hatta vatandaşlarca davaların sürüncemede kalmasına neden meslek mensuplarımız gösterilmektedir. Süregelen uygulama vatandaşlar ile biz avukatları karşı karşıya bırakmıştır.


            Gerçek durum bu iken, siyasi söylem ve kaygılarla vatandaşımızın adalet arzusu ve beklentileri göz ardı edilemez. 12 Eylül 2010 tarihli Referandum ile halkımızın hür iradesiyle ortaya koyduğu olguya ve yine yargı kademesinde görev alan hâkim ve savcılarımızın özgür iradeleriyle belirledikleri Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısına saygı duyulmalıdır. Aksi halde yersiz ve kısır tartışmalar nedeniyle yargısal faaliyetin aksayacağı açıktır. Oysa ülkemizin dört bir yanından vatandaşlarımız, davalarına makul bir sürede ve hakkaniyete uygun bir şekilde bakılmasını beklemektedir. Öte yandan Kurul’ca, oluşacak yeni dairelere atanacak hâkim ve savcılarımıza kuşkuyla bakılması da anlamsızdır. Yıllarını ülkemizin değişik yerlerinde çalışarak geçiren ve temayüz eden hâkim ve savcılarımız da en az hali hazırda Yargıtay ve Danıştay dairelerinde görevli üyeler kadar hak sahibidir. Hâkim ve savcılarımızın Kurul kararları ile değil, verecekleri yargı kararları ile değerlendirilmesi gerekir. 


            Öte yandan halk oylaması ile hukuk sistemimize kazandırılan, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma hakkına da kuşkuyla bakılmaması gerekir. Özellikle ülkemiz aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince sıklıkla verilen ihlâl kararlarının sayıca azalması, Anayasa ve Sözleşme ile güvence altına alınan hak ihlâllerinin iç hukukta giderilmesi son derece önemlidir. Avrupa ve Güney Amerika’da da bulunan bu yöntemin sayın Birlik Başkanımızın da 31 Ocak 2011 tarihli basın toplantısında ifade ettiği üzere, Anayasa Mahkemesinin; Yargıtay ve Danıştay ile diğer yüksek mahkemelerin üzerinde ve bu mahkemeler tarafından verilecek tüm kararların son inceleme mercii haline getirilmemesine özen gösterilmelidir.

            Ülkemizin çok ciddi ve radikal ölçekte bir yargı reformuna ihtiyaç duyduğu açıktır. Esasen bu olgu sağduyulu tüm kişi ve kurumların da kabulüdür. Yargısal reform yapılırken her türlü önyargı ve statükocu anlayıştan uzaklaşıp, toplumsal ihtiyaç ve beklentilerin karşılanarak yapılması gerekir. Halkımızın sorumlu tüm kişi ve kurumlardan beklentisi de budur.

 

             Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
   

 Biz aşağıda isimleri yazılı Baro Başkanları olarak son dönemlerde yaşanan yargı reformu ile ilgili yazılı düşüncelerimizi kamuoyuna saygı ile sunarız.

 

Adıyaman Barosu Başkanı

Av. Fadil DEMİRHAN

Afyonkarahisar Barosu Başkanı

Av. Turgay ŞAHİN

Ağrı Barosu Başkanı

Av. Heval Sinan ARAS

Batman Barosu Başkanı

Av. Yusuf TANRISEVER

Bingöl Barosu Başkanı

Av. Erdal AYDEMİR

Bitlis Barosu Başkanı

Av. Enis GÜL

Burdur Barosu Başkanı

Av. Yusuf ÇİFTÇİ

Çankırı Barosu Başkanı

Av. İdris ŞAHİN

Çorum Barosu Başkanı

Av. İbrahim ÖZYILMAZ

Düzce Barosu Başkanı

Av. Ali DİLBER

Elazığ Barosu Başkanı

Av. Rüstem Kadri SEPTİOĞLU

Erzurum Barosu Başkanı

Av. Mehmet GÜZEL

Gümüşhane Barosu Başkanı

Av. Ali Haydar DERELİ

Hakkari Barosu Başkanı

Av. İsmail DURGUN

Iğdır Barosu Başkanı

Av. Mustafa BULUŞ

Kahramanmaraş Barosu Başkanı

Av. İsmail KAHVECİ

Kars Barosu Başkanı

Av. Cevdet UCUNGAN

Kırklareli Barosu Başkanı

Av. Göksel OKUMUŞ

Karaman Barosu Başkanı

Av. Kerim Gökhan ŞANCI

Kırşehir Barosu Başkanı

Av. Gökhan MARAŞ

Konya Barosu Başkanı

Av. Fevzi KAYACAN

Kütahya Barosu Başkanı

Av. Sabit ÖZDOĞLAR

Malatya Barosu Başkanı

Av. Eyüp KUTLUBAY

Mardin Barosu Başkanı

Av. Azat YILDIRIM

Muş Barosu Başkanı

Av. Sabahattin GÖÇMEN

Osmaniye Barosu Başkanı

Av. Hüseyin SEZGİN

Sakarya Barosu Başkanı

Av. Nihat NALBANTOĞLU

Sivas Barosu Başkanı

Av. Hilmi BİLGİN

Şanlıurfa Barosu Başkanı

Av. İrfan GÜVEN

Şırnak Barosu Başkanı

Av. Nuşirevan ELÇİ

Tokat Barosu Başkanı

Av. Faruk BOSTANCI

Trabzon Barosu Başkanı

Av. Mehmet ŞENTÜRK

Van Barosu Başkanı

Av. Orhan HEMEDOĞLU

Yozgat Barosu Başkanı

Av. Yusuf BAŞER

Zonguldak Barosu Başkanı

Av. İbrahim Kerem ERTEM

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. M. BURAK GÜL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.