Tarih: 16.07.2016| Okunma Sayısı: 4039

Değerli Basın Mensupları,

Maalesef… bugün Kahramanmaraş Barosu olarak Darbe Teşebbüsünü Protesto için toplanmış bulunmaktayız.

Dün, Türk Siyaset ve Demokrasi tarihimizde bir kara sayfa daha yazılmaya çalışıldı; Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı, Boğazlar Kapatıldı, Ülkemizin stratejik noktaları hedef alındı. Genel Kurmay Başkanımız esir edildi, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ele geçirilmeye çalışıldı, onlarca masum vatandaşımız ve polislerimiz, asker kisvesi altındaki cuntacılar tarafından hunharca öldürüldü. Amaç; milli iradeyi hiçe saymak ve demokrasiyi yok etmekti. O an Milli İradenin tek sahibi vatandaşlarımız sandıktan sonra bu kez sokaklarda, meydanlarda boy gösterdiler. Demokrasinin bekçiliğini yaptılar. Ülkenin tankıyla, Uçağıyla, Helikopteri ve silahıyla darbe yapmaya teşebbüs edenlerin karşısına silahsız fakat cesurca dikildiler. Kararlıydılar, Dünyada eşi benzeri görülmemiş pasif direnişle darbecileri kısa sürede çaresiz bıraktılar. Kahraman güvenlik güçlerimiz üzerine düşeni yaptı ve darbe girişimi kısa sürede sonlandırılmış oldu.

Halbuki bu ülke darbelerin acısını bir çok kez yaşadı. Türkiye’de darbecilerin siyasete karışma geleneğini başlatan 27 Mayıs ihtilalı, sonuçları itibariyle Türkiye’de olumsuz anlamda büyük değişikliklere yol açtı. Ardından gelen 1971 ve 1982 darbeleri sonrası demokrasi uzun süreler sekteye uğradı; Tüm halkın özgürlüğü elinden alındı, binlerce insana işkence yapıldı, yüzlerce kişi idam edildi, suçsuz yere birçok kişi hapse atıldı, dışarı çıkma yasakları ile özgürlükler kısıtlandı, partiler, vakıflar ve dernekler kapatıldı. Şahısların mallarına haksız el koymalar yapıldı. Siyasetçiler tutuklandı, Seçilmişler görevden alındı ve bu yerlere cuntacıların çıkarlarına hizmet edecek kişiler atandı. Yazarlar ve aydınlar baskı ile susturuldu. Netice İtibarıyla Demokrasi ülkemizde uzunca süre askıya alındı. İnsanlarımız tarifi imkânsız acılar çekmek zorunda bırakıldı.

Ama ülkemiz bu darbelerden önemli dersler çıkardı. Vatandaşımızın demokrasi bilinci gelişir iken mevcut siyasi iktidar statüko ve darbeci zihniyete karşı yasal tüm önlemleri almaya çalıştı. Anayasa değişiklikleri yapıldı, mevzuat yeni Anayasaya uyarlandı. Siyaset ve Demokrasi tarihimizdeki darbe uygulayıcılarının cezalandırılabilmesi için ne gerekiyorsa yapıldı ve sorumlular Mahkemeler huzuruna çıkarıldılar ve cezalandırıldılar.

Bunlar yetmemiş olsa gerek; dış güçlerin ve yurt dışında yaşayan vatan hainlerin telkinleri ile ülkemiz bir darbe girişimine daha maruz kalmıştır. Ama bu sefer seçilmiş Cumhurbaşkanı pes etmemiş, Başbakan canını ortaya koymuş, Ülkede kutuplaşmanın olduğu zannedilir iken Partiler ve siyasi liderler darbeye karşı aynı ortak paydada birleşmişlerdir. Milli İradenin tek sahibi vatandaşımız siyaset üzeri bir tavır sergileyerek topyekün olarak meydanlara dökülmüş ve Dünya tarihinde ilk kez bir darbeyi vatandaş, başlamadan bitirmiştir. Milli İrade, artık gerçek gücünün farkına varmıştır. Ülkemiz artık daha da güçlüdür. Artık anti demokratik

uygulamalar bu ülkede olmayacaktır. Bundan dolayıdır ki tüm milletimiz, aklı selim ve sağ duyu ile bu gün vatanına, toprağına ve bayrağına sahip çıkmaya devam etmelidir. Bu karşı koyuş, Türk Siyaset ve Demokrasi tarihinin en büyük zaferlerinden biri olmuştur.

Bizler Kahramanmaraş Barosu Mensupları olarak; bu darbe girişiminin faillerinin hukuk önünde hesap vermesi için yapılacak her türlü girişime destek verdiğimizi tüm milletimizle paylaşmayı görev sayıyoruz.

Söz konusu hain darbe girişimi iktidarda hangi siyasi parti olursa olsun, kabul edilemez. Yapılan darbe milletin iradesine, hukuka, özgürlüklere ve insan haklarına yapılmıştır.

Bu yolda hayatını kaybeden güvenlik gücü mensuplarımızı ve vatandaşlarımızı rahmet ve minnet ile anıyor, ulusumuza başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza ise acil şifalar temennisinde bulunuyorum.

Saygılarımla.16.07.2016

Kahramanmaraş Barosu Yönetim Kurulu