8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI.
Tarih: 8.03.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2963

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                KAHRAMANMARAŞ BAROSU

                    KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

           8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

 

Saygıdeğer Kahramanmaraş Halkı, Değerli Basın Mensupları, Ve Sevgili Meslektaşlarım;

Bugün dünyada, erkeklerle kıyasladığımızda  yaklaşık %50 oranında daha düşük ücretle çalışan ve her 5 kadından  birinin şiddete maruz kaldığı kadınların gününü kutluyoruz. Yaşanan pek çok olumsuzluğun gölgesinde kutlanan bu günde bizler biliyoruz ki, ev kadınlarının %25’i cinsel şiddete, her yıl ortalama 200.000 kadın da tecavüze uğruyor. Çocuk yaşta evlendirilen kızlarımızın ise bu şiddete maruz kalma oranı % 7. Eğitim seviyesi ne olursa olsun; her 10 aileden birinde şiddet vakası görülürken, her 100 çocuktan 4’ü de, tacize ve şiddete maruz kalıyor. Bugün, kadın olmaktan başka hiçbir suçu olmayan şiddet mağduru kadınların, baskı ve ayrımcılığa karşı mücadele günüdür bu mücadelenin temelleri 1857 yılında New York kentinde, düşük ücretle, insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılan emekçi kadınlarımız tarafından atıldı. Yüzyıllar öncesinde başlayan, her türlü baskıya, şiddete ve ayrımcılığa karşı bu mücadele, bugün ne yazık ki hala devam etmektedir. Bugün tüm dünyanın belki de en önemli sorunlarından bir tanesi, kadınların toplumsal alanda dışlanması ve iş gücü içerisinde kadınların yer alamamasıdır.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı ülkemizde ise tablo daha vahimdir. Çünkü, kadınlar hala şiddet görmekte, üstelik eğitim seviyesinin yüksek olduğu ailelerde bu oran daha da artmaktadır. İş yaşamında ise, kadınlar düşük ücretle çalıştırılmakta ve daha geri plandaki görevlere getirilmektedirler. Kadın emeğinin değersiz hale getirilmesi, kadının asıl görevinin ev ve çocuk bakımı olduğunun düşünülmesi ve iş yaşamında ayrımcılık yapılması elbette çok önemli bir sorundur. Bizim toplumumuzda hakim olan ataerkil düşüncenin en temel özelliklerinden birisi de erkeğin, kadından üstün olduğunun kabul edilmesi ve kadının her şartta kocasına sorgulamaksızın itaat etmesinin beklenmesidir.  Şiddet yaygın kanının aksine sadece düşük gelir düzeyli veya eğitimsiz çevrelerde karşımıza çıkmamaktadır; her gelir düzeyinden, her eğitim seviyesinden, her meslek grubundan ve her yaştan Kadınlar şiddete maruz kalmaktadırlar.

 

Bizler en başta çocuklarımızı eğitirken toplumsal cinsiyet eğitimini eşit vermeliyiz. Şiddetin öğrenilen bir davranış olduğunun unutulmaması gerekir. Şiddete eğilimli erkeği tanımak, şüphesiz faydalıdır ancak asıl fayda; Şiddeti besleyen, körükleyen toplumsal olguları doğru teşhis edip onların üzerine kararlılıkla gitmektir. Ülkemizde giderek artan şiddet vakalarının önünün kesilmesinde en temel sorun budur!

Toplumsal yapının her alanında; işyerinde, okulda, sokakta ve evde kadınlara görünür ya da görünmez bir biçimde şiddet uygulanmakta ve artık bu durum neredeyse normalleşmektedir. Oysa, mücadele etmek için yapılması gereken çok şey var. Son yıllarda birçok kişi ve kurumun yürüttüğü projelerle aile içi şiddete duyarlılığın arttığını söylemek mümkün, ancak belki de asıl mesele; kadının bizzat kendisinin bu şiddete, sömürüye ve tacize izin vermemesidir. Bu temelden yola çıkarak, kadınlarımızın yönlendirilmesini, hakları konusunda bilgilendirilmesini çok önemsiyoruz.

Kadını biz avukatlardan daha iyi anlayan, tanıyan, iletişim içinde olan, her türlü sorununu paylaşan bir meslek grubu daha yoktur. Çünkü bizler, onların hem haklarını arayışlarında danışmanı hem de mücadele ortaklarıyız ve  Kahramanmaraş Barosu adına bu mücadelenin göstergesi olarak bizler “Aydınlık Kadınlar” projemizi hayata geçirmiş bulunmaktayız.

K.Maraş Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bizler; eşitliği, özgürlüğü, hakça yaşamı, onurlu çalışmayı, eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğe ilişkin haklardan eşit bir şekilde yararlanmayı, kadının karar mekanizmalarında yer almasının önemini ve gerekliliğini savunmaktayız. Bu yolda yürüme azminde olduğumuzu basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

 

                                                   Kadın Hakları Komisyonu Başkanı

                                                               Av. Gonca KENGER

 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. M. BURAK GÜL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.