KAHRAMANMARAŞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 25.11.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 4395


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

(K.MARAŞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI)

 

25 Kasım; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, şiddete ve kadının insan olmaktan kaynaklanan haklarının yok sayılmasına karşı dayanışma günüdür. Neden 25 Kasım? Bu tarih, 25 Kasım 1960 da Dominik Cumhuriyetindeki Diktatörlüğe karşı mücadele veren üç kız kardeşin, (Mirabel Kardeşlerin) o dönemin askerleri tarafından tecavüz edilerek vahşice öldürülmesinin ardından 39 yıl sonra 1999 yılında “25 Kasım Tarihi” BM tarafından “Uluslararası Kadına Şiddete Hayır Günü” olarak ilan edilmiştir.

         Kadınlar hayatlarının her alanında şiddete maruz kalmaktadırlar; Evli ya da bekar, eğitimli yada eğitimsiz, zengin yada fakir, genç yada yaşlı olmak maalesef bu durumu değiştirmemektedir. Kadınlar, ayrıldıkları ya da evli oldukları kocaları, sevgilileri, ağabeyleri veya babaları tarafından “boşanmak istedikleri, sokakta birilerine saat sordukları, piercing taktıkları, beyaz tayt veya kısa etek giydikleri hatta Tecavüze uğradıkları için öldürülmektedirler. Ölüm gerekçeleri farklı görülse de bu kadınların hepsi kadın oldukları için öldürülmektedirler.

         Kadın, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde haklarını elde edememektedir: En temel haklardan olan yaşam hakkının dahi elinden alındığı kadınların, eğitim; sağlık; çalışma hakları kısıtlanmaktadır bazen de ellerinden alınmaktadır. 

         Günümüzde kadınlar, kendi bedenlerine küstürülmekte, bedenlerine dair kararlara müdahale edilmekte ve daha da kötüsü bu gerekçelerle kadın cinayetleri işlenmektedir. Yapılan araştırmalar durumun vehametini açıkça ortaya koymaktadır şöyle ki; ülkemizde kadın cinayetlerinin sayısı 2013 yılında 237 iken, 2014 yılının ilk on ayında 255’e yükselmiştir.

         Kadının, şiddeti yoğun olarak yaşaması, tüm toplumu etkileyen ağır sonuçları da beraberinde getirmektedir. Oysa biz kadınlar çok iyi biliyoruz ki içimizdeki annelik içgüdüsü ile toplumun yapılanmasına, barış içinde yaşanmasına katkıda bulunan ana yapı taşlarıyız.

         Dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların, hayatın her alanında maruz kaldıkları ve giderek artan cinsiyete dayalı şiddeti engellemek için öncelikle şiddetin ve yaygınlaşmasının sebepleri araştırılmalı ve kültürel, sosyoekonomik ve insan hakları çerçevesinde kalıcı çözüm yolları aranmalıdır.

         Sözlerime son verir iken K.Maraş Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak Kadın Haklarının savunulması anlamında neler yapılabileceğini açıklamak üzere sözü Komisyonumuzun Başkan Yardımcısı Betül Pakdil Hanımefendiye bırakıyorum.

Bu noktada akla gelen ilk cevaplanması gereken soru, ‘ŞİDDETE MARUZ KALAN KADIN NE YAPABİLİR? BAŞVURABİLECEĞİ KURUMLAR NERELERDİR?

1.Polis Merkezi, Jandarma Karakolları: Şiddete uğradığımızda veya uğrama tehlikesi bulunduğunda bu olayla ilgili şikâyette bulunarak tutanak tutturmalıyız. Polis tarafından tutanak hazırlanırken yaşadığımız olayı ayrıntılı bir şekilde anlatmalıyız. Yazılan tutanağı okumadan asla imzalamamalıyız. Eğer anlattıklarımız polis tarafından tutanağa yanlışlıkla farklı veya eksik şekilde geçirilmişse düzeltilmesini istemeliyiz ve düzeltildikten sonra imza atmalıyız. Tutanağın polis memuru tarafından imzalı bir örneğini mutlaka kendimiz için almalıyız. Unutmayalım ki, polisin ve jandarmanın şiddet uygulayanla bizi barıştırma gibi bir görevi ve yetkisi yoktur.

2. Sağlık Kuruluşları: Şikâyetimizi hastane polisine iletebiliriz. Şikâyetçi olmak konusunda henüz karar vermediysek bile, durumu hekimimizle paylaşabilir, muayenemizi yapılıp durumumuzun kayıt altına alınmasını sağlayabiliriz.

3. Cumhuriyet Savcılığı ve Aile Mahkemeleri: Şikâyetimizi/talebimizi anlatan bir dilekçe yazmalıyız. Başvurumuzun sonucunu takip edebilmek için verdiğimiz dilekçenin Savcı veya Hâkim tarafından imzalanmış (havale edilmiş) bir kopyasını veya tevzi bürolarınca verilecek başvuruyu gösteren evrakı saklamalıyız, başvuru tarihini ve dosya numarasını not etmeliyiz.

4. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri veya Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri: Sığınma, hukuki ve psikolojik destek hizmetlerinden faydalanma hakkımız vardır.

5. Alo 183 (Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı)

6. Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri

7.Baroların Kadın Dayanışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları

Kahramanmaraş Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; bizler sizlere yasal korunma yollarınız ile ilgili yardımcı olmak adına her ayın 30’unda (Bugünün hafta sonuna veya resmi tatile denk gelmesi halinde her ayın 30’unu takip eden ilk iş gününde) öğleden sonra 15.00-17.00 saatleri arasında Kahramanmaraş Barosunda olacağımızı bildiriyoruz.

Kahramanmaraş Barosu Telefon: 0344 211 11 27-28 (2 hat) Bu numaraya telefonunuzu ve isminizi bildirmeniz halinde de en kısa sürede sizleri arayacağımızı ve yardımcı olacağımızı bildiriyoruz.

SONUÇ OLARAK…

Kadına yönelik şiddetin azaltılması, öncelikle toplumsal bilinç ve farkındalığın oluşturulması, bu doğrultuda devletin ilgili kurumlarının yasal çalışmaları hızlandırarak şiddet karşısında kadınların yasal haklarının uygulayıcısı ve takipçisi olması ile başlayacaktır. Bu anlamda biz kadınlara düşen görev kendisinin veya bir yakının şiddete uğraması halinde tüm yasal hakların yaşama geçirilmesi için ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak onları durumlarından haberdar etmektir.

Kahramanmaraş Barosu

Kadın Hakları Komisyonu Başkanı

Gonca KENGER 


 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

24.04.2024
AV. M. BURAK GÜL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.