Savunmanın Güvende Olmadığı Yerde Hukukun İnanılırlığı Yoktur.
Tarih: 12.06.2013 23:00:00| Okunma Sayısı: 2851

KAHRAMANMARAŞ BAROSU BAŞKANLIĞI
                                                                        Savunmanın Güvende Olmadığı Yerde
                                                                                 Hukukun İnanılırlığı Yoktur.

Ülkemiz 15 gündür Taksim’ de ve buna bağlı olarak birçok ilde yaşanan protestolarla sıkıntılı bir süreçten geçmektedir.Hangi açıdan bakılırsa bakılsın, üzerinde ittifak edilen husus ülke genelinde yaşanan huzursuzluktur. Terörden ve coğrafyamızda var olan çatışmalardan hem millet olarak hem devlet olarak büyük bedeller ödendi ve ödenmeye devam ediyor.

Bir tarafta tüm iyi niyetleri ile demokratik tepkilerini dile getirenlerin bulunduğu olaylarda, diğer taraftan bu karışıklıktan nemalanmaya çalışanların bulunduğu toplumun ve herkesin ortak kanaatidir. Görülen odur ki;  yaşanan olaylardan ve protestolardan gerekli  maksat hasıl olmuştur. Bu gün itibariyle yapılması gereken şey akl-ı selimle hareket ederek huzurun yeniden tesis edilmesidir.

Yaşanan olayların yapısı gereği meslektaşlarımız ve tüm adalet camiasıda önemli bir sınavdan geçmektedir. Avukatlar olarak siyasi görüşlerimiz ve ideolojik kaygılarımız ne olursun olsun, asıl duracağımız yer hak ve adaletin tarafıdır.

Türkiye hukuk devleti olmak adına mücadele veriyor.Ancak ne zaman umudumuz yeşerse, ne zaman ‘tamam şimdi’ desek gizli bir el uzanıp tüm hayallerimizi alt üst ediyor.Tüm yaşananlarda orantısız güç kullanıldığı eleştirileri ortada iken, yine dün Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan olaylar ve avukat meslektaşlarımıza yapılan muamele iyimserliğimizi bir kez daha yıkmıştır.

Bu manzaraları kabul edemeyiz ve sebep olanları şiddetle kınıyoruz. Suçu ne olursa olsun; ispat edilene kadar herkesin masum olduğuna inanıyoruz. Hele ki; bu muameleye maruz kalan avukatlar ise Avukatlık Kanunu 58.maddesi gereği aranmaları bile belirli usullere bağlanan meslektaşlarımızın yaka paça, kıyafetleri yırtılarak göz  altına alınmalarını şiddetle reddediyoruz.

Kişi suçlu bile olsa; inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun her şeyden önce insandır. İnsanca muamele edilmeyi hak eder.Bu yapılanlar; Ülke’de barış ve huzuru istemeyenler olduğu kanaatini uyandırmaktadır.Polis ceza tatbikatı yapamayacağı gibi, hazırlık soruşturması gücün denendiği yerde değildir.Öncelikle meslektaşlarımızı sağduyu ve dikkate davet ederken, olayların bu hale gelmesine müdahaleleri ile sebep olan görevlileri,görev ve sorumluluk sınırlarına çekilmeye davet ediyoruz.

Olayları bahane ederek yapılan yasa dışı eylemleri kabul etmemiz mümkün olmadığı gibi, suçun ve suçlunun,İllegal ve yasadışı hiçbir örgüt ve eylemin yanında olmayız.Ancak kaba kuvveti ve devlet eliyle haksız müdahaleyi kabul etmemizde mümkün değildir.Bir taraftan her geçen gün çıkarılan yasalarla haksız olarak iş alanları daraltılan,yok sayılan, hakları gasp edilen avukatlar ,diğer taraftan baskı ve şiddetle karşı karşıya kalmışlardır. Adliyeler hak ve hukukun arandığı, adaletin tesis edildiği yerler olarak eylem ve protesto alanlarına da dönüştürülmemeli, özellikle bu hususun kamuoyunda yanlış algılanmasına sebep olacak görüntülerden de kaçınılmalıdır.  Canımızı, malımızı,namusumuzun güvenliğini emanet ettiğimiz polisimizin, hukuki güvenliğimizi ihlal etmesini asla kabul edemeyiz.
 Çağlayan’da yaşanan olayların tekrar etmemesini dilerken, SAVUNMANIN VE AVUKATLARIN GÜVENDE OLMADIĞI BİR ÜLKEDE, HUKUKUN VE ADLİYELERİN İNANILIRLIĞI OLMAYACAKTIR.
        Kamuoyuna saygıyla duyurulur

KAHRAMANMARAŞ BARO BAŞKANLIĞI

Basın Bildirisi katılan Barolar : : Erzurum Baro Başkanlığı - Aydın Baro Başkanlığı - Gümüşhane Baro Başkanlığı - Kütahya Baro Başkanlığı - Kayseri  Baro Başkanlığı - Kırıkkale Baro Başkanlığı - Mersin Baro Başkanlığı - Sivas Baro Başkanlığı - Adıyaman Baro Başkanlığı - Osmaniye Baro Başkanlığı - Balıkesir Baro Başkanlığı - Tunceli Baro Başkanlığı - Tokat Baro Başkanlığı - Afyon Baro Başkanlığı

19.04.2024