2013 YILI STAJYER EĞİTİM PROĞRAMI BARO BAŞKANIMIZ AV.METİN DOĞAN TARAFINDAN BAŞLATILDI.
Tarih: 20.01.2013 22:00:00| Okunma Sayısı: 3687

Baromuz  tarafında düzenlenen Stajyer Eğitim Proğramı  Baro Başkanımız Av.Metin DOĞAN tarafından verilen açılış dersiyle başladı.
 
19.01.2013 Cumartesi günü Baromuz Staj Eğitim Salonunda başlayan Proğrama Baro Başkanımız
Av.Metin DOĞAN ve Staj Komisyonu Başkanı Av.Serdar Atalar  ve Staj Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi
Av.Nuh KARASU katıldı. 
Baro Başkanımız Av.Metin Doğan Stajyer Proğramının Açılışında Stajyerlere bir konuşma yaparak Şöyle konuştu:
''Sayın Meslektaşlarım,
İnsanı diğer canlılardan ayıran en belirgin özelliği onun akli yeteneğidir. İnsan bu yeteneği sayesinde yaşamını sürdürebilir, düşünür, bilgi edinir, karar verir. Bilgi, düşünme ve akılla hareket etme insani özelliklerdir, ama aynı zamanda özgür ve özerk birey olmanın da asgari gerekleridir. Zira insan, akli yeteneğini kullanabildiği, bilgi sahibi olduğu, kendi kararlarını bizzat kendisi verdiği, bağımsız hareket ettiği, başkaları ile aynı fikirde olmakta ya da olmamakta özgür olduğu, başkalarının müdahalesine maruz kalmadığı ve bu müdahalelerden etkilenmediği ölçüde birey olur. Onun için birey olmak, özgür olmak, özerk olmak demektir.
 Amerika’nın Bağımsızlık Bildirisi’nde arka arkaya sıralanan üç temel hak vardır. Bunlar “yaşama hakkı, özgürlük hakkı, mutluluğu arama hakkıdır. Dikkatinizi çekerim, mutlu olma hakkı değil, mutluluğu arama hakkı. Bu, bir insanın mutluluğa ulaşmak için gerekli gördüğü, gereksinim duyduğu şeyleri yapma hakkına, yani özgür olma, bağımsız olma hakkına sahip olması anlamına gelir; başkalarının onu mutlu etmesi gerektiği anlamına gelmez.
 Sevgili Meslektaşlarım,
Vatandaş, siyasi toplumun, yani devletin, bir dizi hak bahşedilmiş, ama aynı zamanda sorumluluk da yüklenmiş üyesidir. Onun için vatandaşlık, bireysel var oluşun toplumsal yüzüdür.
Bireysel var oluş, yani birey olma toplumsallaşmayı gerektirir. Onun için birey olma sürecini tamamlayamamış olanlar, ne bağımsız olabilirler, ne özgür olabilirler, ne özerk olabilirler, ne de toplumsallaşabilirler. Köle ruhlu bu insanlar kendi kendilerini yönetemezler, efendilerinin kendisini yönetmesine izin verirler. Bu insanlar ne üretebilirler, ne de kendilerini örgütleyebilirler.
 Toplum yaşamı sivil katılımı gerektirir, ancak birey olma sürecini tamamlamış olan yurttaşlar; sahip oldukları haklar, yetkiler ve eğer bilincinde ve farkında iseler, taşıdıkları sorumluluklar ölçüsünde yaşadıkları toplumun sivil hayatına katılabilirler, sağlıklı ve dinamik bir sivil toplumun oluşmasına katkı yapabilirler.
 Avukatın, avukatlık mesleğinin en önemli vasfının ve karakterinin bağımsızlık, özerklik ve özgürlük olduğunu eğer biliyor ve kabul ediyorsanız, o zaman bütün bu söylediklerimin anlamını ve amacını da çok iyi biliyorsunuz demektir.
 Sevgili arkadaşlar; genç insanlar olarak bir gelecek inşa etmeye çalışıyorsunuz. Bunun için önce birey olun, kendinizi özgür, özerk bir insan olarak, yani “ben” olarak inşa edin. Eğer bunu yapamazsanız avukatlık mesleğine talip olmayınız. Zira en önemli niteliği bağımsızlık olan avukatlık mesleği bağımsız, özgür ve özerk bir kişilik ister.
 Değerli Meslektaşlarım,
Paris Barosu önceki Başkanlarından büyük düşünür Rousse’ya göre avukat; “Bütün memleketlerin yerlisi, bütün yüzyılların çağdaşı”dır.
Bu sebepledir ki; tüm insanların dünyevi güçlerden ve ülkelerden özgürlük ve adalet konusunda doğru dürüst davranış standartları beklemeye, insan haklarına saygılı olmalarını istemeye hakları vardır.
Bu standartların, hukukun ve insan haklarının kasti veya gayri ihtiyari ihlallerine tanıklık etmek ve cesaretle karşı koymak avukatların ve Baroların en önde gelen görevidir.
Onun için Avukatlar, tam da Edward Said’in ifade ettiği gibi belli bir toplum için ve o toplum adına mesajı, görüşü, tavrı, felsefeyi ya da tanıyı temsil etme, cisimlendirme, ifade etme yeteneğine sahip olan bireyler olmak zorundadırlar.
Mesleklerinin yüklediği bu sorumlulukla avukatlar; topluma sıkıntı veren, unutulan, sümen altı edilen sorunları dile getirerek çözüm yolları oluşturmalıdır. Slogan, ve doğma üretmemeli, hükümetlerin, muhalefetin, kimi derneklerin ya da kliklerin adamı olmamalı, hukuk ve insan hakları ihlallerine karşı mücadeleyi kendisine şiar edinmelidir.
Dünya siyasi tarihinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, başta Fransız İhtilali, Amerikanın Bağımsızlığı, dünyanın ilk yazılı anayasası olan Amerikan Anayasasının yapımı olmak üzere, devrim niteliğindeki tüm eylemlerde, dünya tarihini değiştiren ve dönüştüren tüm siyasi olaylarda, gerek eylem, gerekse düşünce lideri olarak avukatlar vardır.
  Arkadaşlar; meslek kuruluşumuz olan Barolarımıza katkı yapalım, bu konuda sorumluluk alalım. Yönetimle ilgilenelim. katılımcı olalım, bu konularda görev ve sorumluluk alalım, “Baro bizim için ne yapıyor diye değil, ben baro için ne yapıyorum” diye kendimizi sorgulayalım.
 2013 yılı staj eğitim programının verimli geçmesini temenni ediyor, sorumlu yönetim kurulu üyesi arkadaşımız Av. Nuh KARASU’ya, staj komisyonu başkanı Av. Serdar ATALAR’a, komisyon üyelerimize ve baro personellerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Hepinize sağlık ve başarılar dilerim.''dedi. 
Daha sonra Staj Komisyon Başkanı Av.Serdar ATALAR bir konuşma yaparak 2013 Stajyer Eğitim Yılının verimli geçmesi dileğinde bulundu
ve Staj Eğitim Komisyonu olarak her konuda Stajyerlere yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti.
  
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

20.04.2024
AV. M. BURAK GÜL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.