MARAŞ OLAYLARININ YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE BAROMUZDAN ''ORTAK SAĞDUYU AÇIKLAMASI''
Tarih: 21.12.2011 22:00:00| Okunma Sayısı: 4341

BASIN AÇIKLAMASI

Yüzyıllardır bir arada yaşayan birlikte sevinen, birlikte üzülen, kurtuluş savaşında omuz omuza mücadele veren Kahramanmaraş halkını ‘alevi-Sünni’ diye ayrıştırmayı ve bu şekilde ülke bütünlüğünü bozmayı amaçlayan kirli oyunlara bir daha gelmeyeceğiz.

33 yıl önce yaşanmış acı olayları şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Olaylarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Hiç şüphesiz ki bu olayların sorumlusu 12 Eylül ihtilal şartlarını oluşturmak isteyen karanlık güçlerdir. Geçmişte yaşanan acı olaylardan Kahramanmaraş halkı sorumlu değildir. Dönemin tanıkları ve devlet yetkilileri de bu olayların dışarıdan gelen insanların tahrikleri sonucu oluştuğunu ve amacın kardeş kavgası çıkarmak olduğunu bugün yüksek sesle dile getirmektedirler. Yıllardır bu olaylar bahane edilerek her ortamda Kahramanmaraş ve vatandaşlarımız yargılanmakta ve mağduriyete uğramaktadır. Oysa alevisi ile sünnisi ile yüzyıllardır birlikte yaşayan tasada ve sevinçte birlikte olan halkın birbirine düşmanlık göstermesi mümkün değildir.

Kahramanmaraş yaşamış olduğu elim olayların farkında ve oynanan oyunun bilincindedir. Bu kapsamda her geçen gün den daha fazla yaralarını sarma çabası ve gayreti içerisindedir.

Bugün; huzur içerisinde, birlik ve bütünlüğünü tesis etmiş, birlikte ticaret yapan birlikte yaşayan kız alan kız veren hısım akraba olmuş – dost olmuş bir Kahramanmaraş halkı vardır. Ortak iftar programlarının ve aşure günlerinin tertip edildiği ve şahsi ilişkilerin en üst seviyeye yükseldiği bu günlerde kardeşlik ruhunu zedeleyecek her türlü davranıştan kaçınmak gerekir.

Sanayisini geliştirmiş, şehrinde sükûneti sağlamış, işsizliğin en düşük seviyede olduğu illerin başında gelen bu şehir; insanıyla, havasıyla suyuyla halkının sağduyusuyla Türkiye’nin en yaşanabilir bir kentidir. Bu güzelliği bozmak isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz. Birliğimizi bozdurmayacağız.

Geçmişte yaşanan kirli oyunların faillerinin bulunmasını, hayatta olanların yargı önüne çıkarılmasını Kahramanmaraş halkı olarak herkesten ve her kesimden daha çok istiyoruz. Bu olayların faillerinin bulunması için Yasama organının da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini talep ediyoruz.

Bugün artık bu olaylar geride kalmıştır. Kahramanmaraş ta huzuru bozacak, tahrik damarlarını kabartacak, unutulmaya çalışılan acıları alevlendirecek her türlü eylem ve gösterinin şehrimize zarar vereceğini ve kardeşlik ruhunu zedeleyeceğini düşünüyoruz.

Herkes bilsin ki bu gün burada toplanan Sivil toplum kuruluşları, hep birlikte sesleniyor;

Karanlık güçler:

Artık sizi görüyoruz,

Amacınızı biliyoruz,

Üzerimizden oynadığınız veya oynamaya çalıştığınız oyunun farkındayız

biliniz ki bu defa başaramayacaksınız,

Çünkü biz Alevi-Sünni, Türk-Kürt bir bütünüz, dostuz, akrabayız, biz birlikte Kahramanmaraşız.

Kahramanmaraş Barosu - Kahramanmaraş Platformu (30 Sivil Top.Kurlş.) – Kahramanmaraş Alevi Bektaşi Kültür Dernekleri

<<<Mart 2024><<
Mart 2024